V dárkové krabici, zabalené v papíru či s mašlí, tak již děti po generace nacházejí plyšové medvídky pod vánočními stromky. Medvídci, anglicky teddy bears, dělají radost dětem po celém světě, jejich místo vzniku je ve Spojených státech. Příběh začíná dovolenou prezidenta Theodora „Teddyho“ Roosevelta.

Na jaře roku 1902 američtí horníci zahájili stávku. Požadovali kratší pracovní dny a vyšší mzdy, na to však vlastníci dolů odmítali přistoupit. Ani jedna strana nebyla ochotna se vzdát a hrozba nedostatku uhlí na zimní období, donutila Roosevelta zasáhnout. V průběhu podzimu se Roosevelt setkal se zástupci odborových organizací a vlastníků uhelných dolů a na konci října, když teploty začaly klesat, odbory a vlastníci podepsali dohodu.

Po odvrácení této katastrofy se Roosevelt rozhodl, že potřebuje dovolenou, proto přijal pozvání na jih na loveckou výpravu od guvernéra státu Mississippi, Andrewa Longina. Longino čelil nadcházejícím volbám, kde se měl utkat s kandidátem Jamesem Vardamem, který byl známý pro jeho xenofobní postoje. Longino tak nepochybně doufal, že návštěva populárního prezidenta mu pomůže odvrátit rostoucí vlnu rasismu.
Roosevelt se setkal s Longinem v polovině listopadu 1902 a cestovali spolu do města Onward. Utábořili se v tamních nížinách za doprovodu velké družiny lovců, s padesáti loveckými psi a i novináři. Na doporučení jim dělal průvodce bývalý otrok Holt Collier, který jakožto voják během občanské války krajinu prozkoumal velmi dobře a sám během svého života zabil více než 3000 medvědů.

Lov byl naplánovaný jako desetidenní výlet, ale Roosevelt byl netrpělivý. „Musím vidět medvěda hned první den,“ řekl Collierovi. To se však nestalo. Následující den ráno Collierovi lovečtí psi ucítili pach medvěda, a tak prezident strávil několik příštích hodin stopováním, honbou blátem a houštinami. Ale také bez úspěchu. Třetí den psi narazili znovu na stopu, tentokrát pronásledovali starého stokilového černého medvěda a úspěšně ho zahnali k jezeru. Medvěd rozzuřený štěkotem poranil několik psů a jednoho roztrhnul na kusy. To se však dělo v nepřítomnosti prezidenta. Collier chtěl přenechat zabití medvěda Rooseveltovi, už takhle se zdál být výlet s neklidným prezidentem nezdarem, ale když viděl, v jakém nebezpečí jsou jeho psi, obklíčil s lovci medvěda, otočil hlaveň pušky a pažbou rozbil medvědovi lebku. Mezitímco zkušený lovec nechal poslat pro Roosevelta, lovci přivázali bezvládného medvěda k nedalekému stromu.

Když prezident dohonil Colliera, byl svědkem hrozivé scény – okolo stromu ležel svázaný zakrvácený medvěd, kolem něj několik mrtvých a zraněných psů. To vše do řevu lovců, kteří ho vítali vítězoslavným pokřikem: „Ať prezident zastřelí medvěda!“. Roosevelt však něco takového při pohledu na nemohoucí zvíře odmítl a prohlásil, že tento čin by byl silně „nesportovní“.

Zpráva o Rooseveltově soucitném gestě se brzy rozšířila po celé zemi. V pondělí 17. listopadu se na přední stránce deníku Washington Post objevila kresba od poltického karikaturisty ký pár Morris a Rose Michtomovi z New Yorku, kteří měli malý obchod se sladkostmi. Rose ušila z kusu plyše medvěda, prvního „teddyho“, kterého pár vystavil ve výloze jejich krámku. O medvídka se strhnul obrovský zájem a Michtomovi dostávali každý den více a více nabídek k výrobě plyšových „méďů“. Manželský pár, domnívající se, že musí získat povolení od Bílého domu k výrobě plyšových hraček, poslal původního „teddyho“ prezidentovi jako dárek pro jeho děti, s prosbou, zda by mu nevadilo, kdyby použili jeho jméno pro pojmenování medvídka. Roosevelt souhlasil, pochyboval, že by plyšová hračka, jako byl „teddy“, se mohla uchytit.

V čemž se zjevně zmýlil. „Teddy bears“ se stali tak populárními, že Michtomovi opustili podnikání s cukrovinkami a založili si firmu na výrobu hraček „Ideal Novelty and Toy Company“. Sám Roosevelt přijal pak medvídka jako symbol republikánské strany pro volby v roce 1904.

I více než o sto let později medvídci nikdy neztratili na popularitě, a to vše lze vysledovat z jedné lovecké výpravy v Mississippi.

Text: Veronika Valímová
Ilustrace: Dominika Izáková

Zdroje a literatura:

NATHAN M. Theodore Roosevelt. New York: HarperCollins, 1992, s. 455-459

Veronika Valínová

Studentka druhého ročníku ČJ-ZSV. Milovnice filmů, hub a hlavně půlnočního burrita.

Kravata

Měl bych jít dolů, večeřet, vesele se bavit a občas se...

Svátky klidu

Kdysi nějaký „moudrý“ člověk řekl, že Vánoce jso...